Surdegsfrallor

IMG_0350
Lyckat surdegsbröd!

Fredagens surdegsbröd blev riktigt goda och saftiga. Jag experimenterade ihop bröddegen och använde mig av surdeg, kokt vete och råg och blötlagda havregryn. Idén att skålla/blötlägga havregryn fick jag från Rebecca som driver den otroligt ambitiösa och inspirerande bloggen Rebecca’s kitchen. Det visade sig vara en riktig kanonidé för jag misstänker att det var det som gjorde brödet så härligt saftigt och ”mjukfluffigt” (i brist på bättre beskrivande ord). Eftersom mina frallor var riktiga experimentbröd så kan jag tyvärr inte lämna recept med några helt exakta mått, men för den som känner för att experimentera ihop en egen liknande variant gjorde jag ungefär så här:

På kvällen före brödbaket mätte jag upp 5 dl vatten och lät det koka upp i en gryta. Sedan stängde jag av plattan och hällde i 2 dl matvete, 1 dl rågkross och 2 dl havregryn och lät grytan stå kvar på plattan en stund. Sedan ställde jag grytan att svalna, med lock, till nästa dag. Samma kväll tog jag 1 dl av min rågsurdegsgrund (se recept under inlägget ”Surdeg”) och hällde upp i en burk med lock. Surdegen blandades ut med 2 dl vatten och 1 dl rågmjöl och fick stå i rumstemperatur till nästa dag.

På morgonen dagen därpå blandade jag surdegen med 5 dl vatten, tillsatte 3 tsk salt och omkring 1 msk flytande honung, och rörde i vete-, råg och havreblandningen. Till blandningen tillsattes 1 dl linfrön, omkring 2-3 dl dinkelmjöl, 2 dl rågmjöl och någon deciliter grahamsmjöl. Sist tillsates vetemjöl special  i omgångar medan jag knådade degen för hand i omkring 20-30 minuter. Om jag hade haft en hushållsassistent så hade degen bara behövt knådas i 10-15 minuter i den. Den här degen blev ganska kladdig och det skulle den också vara för att brödet skulle bli bra.

Efter knådningen fick degen jäsa i rumstemperatur i två timmar. Under den tiden tryckte jag ihop degen i bunken två gånger. Sedan täckte jag bunken med folie och lät degen kalljäsa i kylskåp i några timmar tills den hade jäst och blivit dubbelt så stor (omkring 4-5 timmar).

När degen hade jäst klart tog jag ut den ur kylen, satte på ugnen på maxvärme och ställde in en oöm plåt i botten av ugnen och en vanlig plåt mitt i ugnen. Därefter tryckte jag ihop degen lite i bunken och tog klickar av den och formade till brödbullar som lades på ett bakplåtspapper. Brödbullarna fick därefter jäsa under bakduk tills ugnen var varm. Då tog jag ut den övre varma plåten och drog över bakplåtspappret med bröden på till plåten. Sedan lade jag några isbitar på den oömma plåten i botten av ugnen och ställde in plåten med bröden på i mitten av ugnen. Ugnstemperaturen sänktes till 225-250ºC och brödbullarna gräddades i 15-20 minuter. Efter 10 minuter öppnade jag ugnsluckan på glänt med några minuters mellanrum för att släppa ut ångan och på så vis ge bröden en knaprig yta. När brödbullarna var gyllenbruna och lät ihåliga när jag knackade på botten av dem tog jag ut dem ur ugnen och lät dem svalna på galler.

Det blev en hel plåt full med stora, saftiga frallor. Eftersom de jäste ihop blev det nästan som ett enda stort buffébröd.

IMG_0353En plåt frallor.

IMG_0347Luftiga, grova brödbullar.

1 tanke på “Surdegsfrallor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s