Rosa kladdkaka i Härligt hemma

Idag i Aftonbladets lördagsbilaga Härligt hemma hittar man på sidan 13 mitt och Fridas recept på Rosa sommardröm, vilket är en kladdkaka med vit choklad, hallon och blåbär. Vi skapade receptet i höstas och skickade in det till Kladdkake-SM, som gick av stapeln i oktober-november förra året. Tyvärr lyckades inte receptet ta oss till final, men kakan valdes ut som en av Härligt hemmas tio favoritkladdkakor att vara med i just dagens nummer.

När vi i december fick veta att den valts ut att vara med blev vi naturligtvis jätteglada eftersom det kändes lite trist att den inte kom med i SM-finalen. Vi tyckte ju att vi hade lyckats baka oss fram till ett recept på en otroligt god kaka som verkligen var nyskapande i kladdkakesammanhang. Detta är även något som märks i Härligt hemmas kladdkakesamling eftersom vår kaka är den enda kladdkakan utan kakao eller mörk choklad.

Jag har tagit mig friheten att scanna in receptet på kladdkakan från tidningen så att ni inte behöver rusa ut i kylan bara för att få receptet på vår Rosa sommardröm. När jag tittade i tidningen upptäckte jag dock att de som provbakat kakan och fotograferat den till tidningen har valt att servera den på ett annat sätt än vi hade tänkt. Vi skickade in en bild på kakan med vårt tävlingsbidrag, men denna verkar inte matstylisten och fotografen ha sett (eller så ignorerade de bilden 😉 ) eftersom de har gjort på ett annat vis.

I receptet lägger man nämligen blåbären och den ljusa smeten i botten för att sedan täcka detta lager med den rosa hallonsmeten. Vid servering är det tänkt att kakan ska skäras upp med den rosa sidan upp (det är just den rosa färgen och den somriga smaken som har gett kakan dess namn). På bilden i Härligt hemma har de vänt kakan upp och ner och serverar den med blåbärssidan upp. Utifrån den bilden är det lite svårt att förstå varifrån kakans namn kommer.

Jag är dock övertygad om att kakan är precis lika god hur den än serveras, så testa gärna att baka den!

3 tankar på “Rosa kladdkaka i Härligt hemma

 1. linda

  Hej. har bakat er kaka, supergod, men jag har en liten fråga. jag hade inne den i 10 minuter mer alltså ca 30 minuter, men jag fick den inte att bli färdig i mitten ändå, det var som smet i mitten..har jag missat något, ska det vara 175 eller varmare…hur som helst var den gudomlig.

  Svara
  1. Linda Inläggets författare

   Hej Linda!

   Vad roligt att du tyckte om vår kaka.

   Precis som du skriver så är kakan ganska kladdig när man tar ut den efter 20 minuter (eller i ditt fall 30). Vår tanke är dock att kakan ska stå i kylen till dagen därpå för att den ska få den rätta sega konsistensen.

   Om man vill äta kakan samma dag som man bakar den så kan man höja ugnsvärmen till 200 grader och låta den stå inne i 20 minuter, eller låta den stå inne längre på 175 grader.

   Samtidigt så är ju ugnar så olika att det är svårt att säga exakt hur länge kakan bör vara inne i just din ugn. Du får nog helt enkelt prova dig fram tills du får den konsistens du själv tycker är godast.

   Lycka till!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s