Syrlig och snabblagad rabarbersylt

För mig är få saker lika mycket sommar som rabarber. När jag var liten så brukade jag och mina systrar dippa nyplockade och späda rabarberstjälkar i socker och äta precis så, utan några tillbehör. Det syrliga och det söta blev så gott ihop, men det ska erkännas att det blev mycket socker på varje liten rabarberbit ;). 

Eftersom jag bor i lägenhet och har en bit hem till mina föräldrars trädgård i Småland, har det inte blivit så mycket rabarber för mig i år. När man som jag är uppvuxen med att ha rabarber i grönsakslandet så känns det på något sätt tokigt att köpa dem i affären… 

För ett tag sedan var jag och pojkvännen och hälsade på hans föräldrar som bor strax utanför Karlstad och när jag nämnde att jag saknar att inte ha rabarber lättillgängligt så var de så snälla och skickade med mig en påse rabarber när jag åkte hem. En del av dem hamnade sedan i muffins (recept på dem kommer inom kort) men resten ville jag gärna spara så att jag kunde äta rabarber senare i sommar med. Visst kan man frysa in rabarberna som de är i bitar, men eftersom jag aldrig har gjort sylt så blev jag lite sugen på att prova att göra just rabarbersylt.  

Jag gillar den syrliga smaken på rabarber och därför valde jag att göra en lättsockrad sylt. Lite färsk ingefära ger sylten en spännande sting. 


Finfin och god sommarsylt.

 

Lättsockrad syrlig rabarbersylt
1 medelstor glasburk

600 g rabarber
1/4 dl vatten
300 g syltsocker
1 cm färsk ingefära
2 tsk vaniljsocker

Några droppar röd karamellfärg  

Gör så här:
Skala eventuellt rabarberstjälkarna om skalet är tjockt. Om rabarbern är späd behöver den inte skalas. 

Skär rabarbern i 1-2 cm stora bitar. Lägg bitarna i en gryta och tillsätt vattnet. Låt rabarberna koka i ca 10 minuter på medelhög värme. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. 

Skala ingefäran och finhacka den. 

Tillsätt syltsocker och ingefära i grytan med rabarber. Låt koka i 2-5 minuter. Dra av grytan från spisen och rör ner vaniljsockret. 

Låt sylten svalna lite och rör ner några droppar karamellfärg om du vill att sylten ska ha en fin rödrosa färg. 

Häll upp sylten i väl rengjorda glasburkar, eller i plastpåsar om du vill frysa in sylten för att lätt kunna ta upp och tina lite åt gången. Eftersom sylten är lättsockrad så står den sig inte lika länge som sötare sylt. Frys därför helst in den om du inte äter upp den inom några veckor och förvara den i kylskåp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s