Promenera mera steg 1


Som jag har nämnt tidigare är hösten min favoritårstid. När träden byter färg och bjuder på ett sprakande skådespel i allt från guldgult till rostorange och knallrött blir jag glad, på något knepigt vis ;). När denna prakt kombineras med kalla men soliga dagar med klarblå himmel, vill jag helst av allt vara ute hela dagarna. Kanske är detta anledningen till att jag anser att hösten är den perfekta tiden för nystart. Det gäller i synnerhet om nystarten gäller att komma igång med någon form av regelbundet motionerande eller träning.

Det finns gott om aktiviteter att välja på om man vill komma igång och röra på sig, och såväl gym som olika föreningar och studieförbund har gott om träningspass på sina scheman. Idag vill jag dock slå ett slag för den gamla hederliga promenaden.

Ofta när man ser program för att komma i form på egen hand brukar promenaderna ses som ett förstadium innan den som vill komma igång övergår till löpning. Jag är dock en av dem som tycker att det är betydligt skönare och roligare att gå än att springa. Dessutom har promenader nästan samma hälsofördelar som löpning, samtidigt som promenader sliter mindre på kroppen än löpning. Detta är anledningen till att jag tänkte ha en liten promenadskola här på bloggen, och jag tänkte kalla denna promenadskola för ”Promenera mera”. Min tanke är ett den kan fungera som inspiration för såväl otränade som för dem som redan tränar en del.

Promenader kan ses som motion eller som mer intensiv träning. Precis som med program för löpning, kan promenader läggas upp som regelrätta träningspass. Mer intensiva former av promenader kallas ibland för powerwalks, vilket på svenska kan översättas till det ganska hurtigt klingande ”raska promenader”. Skillnaden mellan löpning och promenerande är dels tekniken och dels att promenader är mindre belastande för knän och rygg eftersom det inte ger riktigt samma hårda stötar. Detta gäller givetvis under förutsättning att man använder bra skor med dämpning. Promenader passar därför för de allra flesta, samtidigt som det kan utföras överallt och när som helst.

Promenera mera steg 1
Steg 1 i mitt promenadprogram vänder sig framför allt till dig som har ett relativt stillasittande arbete och inte brukar röra på dig särskilt mycket på fritiden. Detta första steg består av 3 punkter.

1. Det första man behöver göra för att gå från att vara ganska fysiskt inaktiv till att komma igång, är att upprätta en vana. Börja med att försöka att promenera 2-3 gånger i veckan. Lägg in promenaderna där det passar in i din vardag. Du kanske kan gå till eller från jobbet eller åtminstone en del av vägen? Ett annat sätt att få in promenader under veckan kan vara att gå och handla mat istället för att ta bilen, eller varför inte byta ut veckans fika med en vän  mot att ta en promenad tillsammans? 

2. Det andra man bör göra är att börja i liten skala. Misstaget många som vill komma igång gör är nämligen att de ofta går ut för hårt. Detta leder till att man snabbt tröttnar och slutar med träningen. Om du inte brukar röra på dig är det kanske lagom att börja med 20-30 minuters promenad per gång (ca 2-3 gånger per vecka i början).

 Om man har svårt att avsätta 30 minuter på en gång så går det bra att dela upp tiden. Ett förslag är att gå en kvart på morgonen och en kvart på lunchen, eller kanske tre tio-minuterspromenader fördelade under dagen. Det är viktigt att komma ihåg att all rörelse räknas, lite är alltid bättre än inget!

3. Skaffa ett par ordentliga skor. Ett par walkingskor eller löparskor är naturligtvis det bästa, och om man planerar att fortsätta att gå regelbundet (vilket jag hoppas)  är detta extra viktigt. Träning ska vara uppbyggande och inte nedbrytande. Om man börjar gå mycket i skor utan dämpning är risken större att man får ont i knän eller ryggen med tiden, vilket vi helst vill undvika.

Dessa tre steg är fullt tillräckliga till en början. Låt hösten 2010 bli din bästa genom att investera lite tid i dig själv och i att röra på dig, promenera mera 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s