Promenera mera steg 4

Vinter i Slottsskogen 🙂

Snö, snö och mer snö överallt! Trots snö- och trafikkaos kan jag inte annat än älska att vi har en riktig vinter i Göteborg med härlig snö som inte bara är slask. Visst, gråa dagar är jag inte lika förtjust i vintern, men jag har bestämt mig för att se det positiva i tung blötsnö och till och med i lite slask.

Steg 4 i träningsprogrammet Promenera mera handlar om att låta träningen följa årstiderna. På vår, sommar och höst är det lätt att gå; det är barmark, man behöver inte ha en massa kläder på sig och temperaturen är oftast behaglig. Det är lätt att tänka att den bästa tiden för hårdträning bör ligga under dessa behagliga månader, vilket också är sant för många idrotter.

När det gäller promenader är dock den bästa tiden för tung träning som gör under för såväl kondition som figur just vintern. I synnerhet om man har turen att ha tillgång till snö är vintern den perfekta tiden att träna upp konditionen och styrkan i framför allt ben och rumpa. Starka ben behövs som mest på vintern eftersom det är större risk att falla en isig vinterdag än en solig sommardag. Det finns således ingen anledning att hoppa över promenaderna för att det har råkat falla lite snö på marken. Här följer mina bästa tips för vad man bör tänka på för att få ut maximalt av promenadträning på vintern:

1. Välj kläder efter väder. Jag vet att jag har varit inne på detta tidigare men det är viktigt för såväl motivationen som för hälsan att man har på sig bra kläder som man inte fryser i. Använd gärna broddar om det är halt väglag.

2. Ta lite kortare steg när du går i snön än vad du gör annars. Ju mer snö desto kortare steg brukar det bli, vilket är bra. Hög snönivå tvingar oss att lyfta benen mer vilket ger kanonbra träning för bland annat låren. Försök att gå med rak rygg, tillbakadragna axlar och att gå relativt avslappnat. Om man spänner sig är risken större att ramla och att skada sig.

3. Tänk på att det är mycket tyngre att gå i snö än på barmark. Anpassa därför promenadrundan och takten efter väderförhållandena. Det är naturligt att inte orka gå lika långt eller lika snabbt i snö som när det är snöfritt. En runda som normalt sett tar 40 minuter att gå tar kanske närmare 50-60 minuter i snömodd eller tjockt snötäcke. Lyssna på kroppen och kör inte hårdare än du känner att du orkar med.

4. Variera motståndet. När det är barmark fungerar det fint att variera promenader och löparmotstånd genom backträning. På vintern kan man gå på slätare underlag och ändå få mer effektiv träning genom att pulsa i snön. Variera motståndet genom att gå där det är mycket snö en stund och sedan byta till skottade vägar. Gå i snön så länge du orkar med hög hastighet, byt till att gå där det är skottat någon minut och byt därefter tillbaka till att gå i snön. Upprepa 5-8 gånger beroende på hur kroppen känns och vad du orkar med. Våga pressa dig lite längre än du tror att du orkar.

5. Prova att gå med gångstavar. Förutom att stavar är utmärkta när det gäller att träna hela kroppen genom promenader är de extra bra nu på vintern. Om man känner sig lite nervös över att halka hjälper stavarna till med balansen och kan få en att våga gå lite snabbare.

6. Stretcha när du har gått klart annars kommer träningsvärken som ett brev på posten. Kom ihåg att den jobbiga snöträningen kommer att ge resultat i form av bättre kondition, styrka och uthållighet. Det finns alltså inga nackdelar med att gå i snö (utöver att det är riktigt tungt 😉 ) så sätt igång redan idag och utnyttja det naturliga träningsredskapet som snön är!

Snö, istappar och klarblå himmel = hur underbart som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s