Whoopie pie after work-kurs för Medborgarskolan i Göteborg

 Whoopie pie-kokbok, försommarblomster
och hallonblondie-whoopie pies.

Under de höjdarvarma dagarna förrförra veckan ägnade jag den mesta tiden åt kursförberedelser, inhandling av ingredienser och sedan till slut, när fredagen äntligen kom, åt att hålla after work-bakningskurs. Fem kursdeltagare kom, varav tre var systrar som gett kursen i present till yngsta systern som precis hade fyllt trettio. De andra två kursdeltagarna utgjordes av en brödbakningsintresserad undersköterska och en kost- och friskvårdspedagog-kollega som tydligen gått samma utbildning som jag men tagit examen två år senare (trevligt att stöta på Kof-kollegor på kakbakningskurs! 🙂 .)

Havla hallonblondie-whoopie pies med sockerpärlor och strösselhjärtan – sött!

Vissa av deltagarna hade bakat whoopie pies tidigare, medan det här bakningsområdet var helt nytt för andra. Deltagarna hade dock koll på att whoopie pies är dubbla mjuka kakor med fyllning mellan som ursprungligen kommer från USA, där det sägs att Amish-kvinnorna uppfann kakan. Enligt sägnen gjorde kvinnorna små kakor av överbliven kaksmet, lade ihop kakorna två och två med fyllning mellan och placerade dem i sina barns och sina makars lunchlådor. När barnen och männen öppnade lådan och fick syn på kakorna sägs de att de ropade ”whoopie” av glädje.

Bakelseliknande persikowhoopie pies med persikogodisfluff.

Detta är inte svårt att förstå eftersom whoopie pies, eller whoopies som de har kommit att kallas allt mer, är små och naggande goda bakverk som går att variera i det oändliga både vad gäller smak på kakorna, fyllningen och kombinationen, som när det gäller kakformen och dekorationerna.

Mina kursdeltagare delades in i två grupper där varje grupp gjorde två satser kakor. Systrarna bakade chokladwhoopies med philadelphiafrosting samt persikowhoopies med persikogodisfluff. De två andra tjejerna bakade hallon- blondiewhoopies och lingon-havrewhoopies.

Lingonhavre-whoopie pies med philadelphialingonfrosting.

Det var riktigt härlig stämning i köket på Franska skolan (där jag håller mina Medborgarskolan-kurser) och alla verkade ha skoj, vilket även jag hade som en följd av deras glada miner. Tjejerna fick chansen att experimentera en del med lite extraingredienser jag hade packat med mig.

Systrarna Camilla, Hanna och Maria tog chansen att gå utanför receptet på chokladwhoopie pies och rostade lite hasselnötter och blandade i smeten samt smaksatte en del av frostingen med espresso. Det är alltid skoj att se vad deltagarna hittar på med det material jag har med mig och det här blev en riktigt god kombination!

 Chokladwhoopies med vit frosting
– här pyntad med rosa glitterströssel.

I utvärderingarna fick jag och kursen bland annat följande fina kommentarer på frågorna ”Allmänna åsikter om kursen och kursledaren” samt ”Det här tyckte jag var extra roligt med kursen”:

”Mycket trevlig och rolig kurs. Superhärlig kursledare 🙂 Pedagogisk och kunnig. Bra med recepttips. Bra att vi bakade flera olika recept och sedan fick testa varandras. Strössel och möjlighet till dekorering är också skoj.”
Sabina Gren

”Kurs: Bra, trevlig. Kursledaren: jättetrevlig, spontan 🙂 Bra tid.”
Camilla E. Berg 

”Väldigt inspirerande och roligt. Duktig och informerande ledare, även delaktig. Mycket råvaror att välja på.”
Maria Forsman

”Fria tyglar till ett väl uppstyrt koncept. Rikligt med material att jobba fritt med. Måste säga att jag är helnöjd.”
Hanna Edlund

Andra kommentarer kring vad som var extra roligt med kursen var smakstunden i slutet och att ta del av alla deltagarnas resultat, själva bakningen i sig, gemenskapen samt att deltagarna fick med sig recepten hem.

Jag fick även ett par tips på lite förbättringar som jag kommer att ta till mig till kommande kurser. Visst är det roligt med positiv feedback och toppennöjda deltagare, samtidigt som jag vet att lite nya tips och idéer är det som utvecklar mig mest.

Så här fint blev det när alla kvällens kakor samlades före
provsmakningen.
I bakgrunden lite olika whoopie pie-
kokböcker som jag och en av deltagarna hade med.

Lite extra kul var det att de tre systrarna som gick kursen gick med på att vara med på bild här på bloggen – sådant ger alltid lite mer liv åt blogginläggen tycker jag 🙂

Söta och glada systrarna (från vänster)Hanna,
Camilla och
Maria visar upp alla kvällens bakverk.

Tack alla trevliga whoopie pie-deltagare för en trevlig kväll!

Om ni är intresserade av att gå en bakningskurs återkommer jag som kursledare för Medborgarskolan i höst. Jag kommer att ha följande kurser i Göteborg (klicka på respektive kursnamn för länk till beskrivning av kursen, kursdatum och anmälan): After workkurser på fredagar i Whoopie pies, Minicupcakes och dekorering, Cake Pops och Svenska hösttapas, samt en lördagsmacaronskurs. Jag kommer också att hålla en diskussionsföreläsning om dieter och olika kostinriktningar – vad ska man egentligen tro på i kostväg?

I Gislaved kommer jag att ha följande kurser för Medborgarskolan i höst (alla kurser är endagskurser som går antingen lördag eller söndag): Pajer och piroger till vardag och fest, Whoopie pies, Cupcakes, minicupcakes och dekorering, Macarons, Moussetårtor och Cake Pops och godisbollar.

Anmäl er gärna till kurserna ovan redan nu!

Om ni inte kan hålla er utan vill gå kurser nu med detsamma håller jag privatkurser för såväl små grupper och kompisgäng som för företag. Ring eller maila mig för mer information om privatkurser. Jag har möjlighet att hålla kurser både helgtid och eftermiddags-/kvällstid. Lämna gärna information om ungefärligt antal deltagare ni vill vara på kursen samt ungefärlig budget så kan jag beräkna hur ni kan få ut mesta möjliga i kursväg efter era önskemål. Jag bollar gärna idéer om ni bara har vaga tankar kring vad ni vill ha så tveka inte att kontakta mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s