För att få bukt med en envis förkylning innehåller dagens recept rejält med kryddor som saffran, peppar och cayennepeppar. Rätten innehåller även risoni som är supersnällt mot onda halsar eftersom det glider ner så lätt. ”Riktig” paella innehåller ofta både korv, kyckling och skaldjur, men här har jag valt att förenkla den en del och bara använda korv. Den som vill kan självklart byta ut korven mot kyckling och/eller skaldjur eller varför inte mot bönor eller kikärtor för en vegetarisk variant. Ett recept att prova oavsett om du är frisk eller sjuk tycker jag!
Risonipaella med kryddig korv
4 portioner
Tid: ca 30 minuter
1 stor rödlök
1 kuvert saffran
Salt
Smör eller olja
250g risoni
1½ liter vatten
4 kryddiga korvar (typ grillkorvsstorlek)med hög kötthalt
4 morötter
1 stor röd paprika
½ paket sockerärtor, ca 75g
Gör så här:
Ta fram två stekpannor. Klicka i en klick smör eller ringla lite olja i den ena pannan och sätt den på hög värme.
Finhacka rödlöken och fräs hacket i stekpannan. Strö över saffran och en rejäl nypa salt och fräs en stund till utan att det hela bränns. Sänk värmen något och häll ner risonin i pannan.
Koka upp vattnet medan risonen fräses blank under ständig omrörning. Häll över vattnet lite i taget som när man gör risotto och låt vattnet koka in under omrörning. Sänk värmen ytterligare om vattnet kokar bort väldigt snabbt. Fortsätt att röra ner vattnet och röra om då och då medan du gör iordning resten av råvarorna.
Skiva korvarna i tunna skivor och dela skivorna i halvmånar. Hetta upp den andra stekpannan och stek korven gyllene utan smör eller olja på medelvärme under omrörning. Ställ pannan åt sidan.
Skala och slanta morötterna och vänd ner dem i risonin.
Skölj paprikan och sockerärtorna och skär i mindre bitar.
Smaka av risonin så att den är så mjuk som du vill ha den (jag vill ha annan pasta al dente men risoni vill jag ska vara mjuk rakt igenom, men inte sönderkokt). Tillsätt mer vatten om den är hård, risonipaellan ska kännas krämig när den är klar.
Salta eventuellt lite till om det behövs och rör sedan ner de stekta korvskivorna, paprikabitarna och sockerärtorna.
Servera genast och hoppas på ett förkylningsbortjagningsmirakel (om du är förkyld när du äter det alltså).
Nu håller jag båda mina tummar för att både jag och alla ni andra trevliga människor som kikar in här emellanåt slipper fler förkylningar den närmaste tiden och att ni får en fortsatt fin helg!
Krya på dig, den här rätten ser riktigt god ut:)
Tack så mycket Milla!
Hej Linda !God forsättning, men inte på förkylningen!Gör slut på den med salt!Gurgla dig med vtn ljumet och salt upplöst i det !ger både vitar tänder och dödar bakterier.Gammal huskur.Sedan äter en tsk finaste olivolja du har med lite vitlök ,honung och citron.Förebyggande och kan användas som oftast!Kan Yang gillar vi här speciellt de som är ngt hypokondriska !!Inte jag -jag är motsatt typ !! Så sen går du bara pånmed qigong kurs till våren och lär dig alla knepen för höjning av immunförvaret,energinivån är det då inget fel på hos dig, fast man kan alltid lära sig att balansera och organisera den gnm övning.Du har nog haft wen riktigt intensiv hösttermin på jobbet i a f och nu vil kroppen och själen vila lite!
Så må bäst nu och njut av att ta det lugn och njuta av din fina kokkonstt.Vi älskar paella här!
Ska pröva ditt recept med risoni,vad det nu är…!Brukar ha avioriris .
Just nu väldigt quinoa frälst.Fina sallader på julbordet med granat äpple och aplesin och grönkål!
Vackert ch gott!
Ha det gumman!Friska på dig genom vila!
Och så ses vi ju snart!
Hoppas det blir lite flyt med snabbisarna!
Gott slut och Gott Nytt År!
Kram
Barbro
Tack Barbro! Det såg bra ut med snabbisarna när jag gick på ledighet, du kan nog räkna med full grupp 🙂 hoppas på full medicinsk qigong också.
Det låt som toppensallad med quinoa, lätt att bli frälst i!
Risoni är risformad pasta så den kokar snabbare än avorioris och blir krämigt härlig i konsistensen.
Gott Slut på 2013 önskar jag dig! Kram
Vi körde samma sorts julrace, men är äntligen hemma igen för lite lugn och ro 😉 Riktigt fin klänning på bilden! Hoppas förkylningen snart ger med sig
Tack Alexandra 🙂 Jag var inne och kikade på ert julrace, många fina bilder!
Men vilken otur! Men det känns tyvärr inte så ovanligt med förkylning och sjukdomar vid jul… Hoppas den ger med sig och att du är på benen snart.
Ser ut som en bra allt-i-ett-rätt, vilket jag gillar! Saffran har jag inte tröttnat på än…
God fortsättning!
Ja det får vi hoppas Kim! Det verkar vara många som är sjuka nu men det var länge sedan jag hade en så envis förkylning! Bara att skjuta upp 3-rättersnyårsmiddagen till en annan dag när den smakar.
Det blev ett saffrantätt december för min del, gott och uppiggande :)!
Gott slut och Gott nytt önskar jag dig och dina kära! Kram
Åh, vet precis hur det är – var sjuk nästan hela december och blev frisk precis innan nyår. Hoppas att ni hade en riktigt fin kväll igår ändå! Kram!
Ja det är för eländigt det där med förkylningar. Skönt att du var frisk till nyår åtminstone 🙂 Nu får vi hoppas att sjukdomarna hörde 2013 till och att vi slipper dem i år! Det blev rätt mysigt nyår trots allt, även om det inte blev något bubbel. Jag ser fram emot vår flamingofredagträff istället! Kram
En god fortsättning önskar jag dig! fin blogg du har – jag ska kika runt lite här. Kram!
Tack så mycket Erika! Så roligt att du kikade in och lämnade en kommentar. Välkommen tillbaka 🙂 Kram
Så är det kalas på söndag och vi blir många, mannen står för matlagningen i vanlig ordning. Lindas mumsiga risonipaella har han just bestämt sig för och ingen är lyckligare än jag. Livsaptit har ännu en gång löst familjen Nääs #shitvadskavihittapåförmatjagharnollinspiration 😄
Åh vad härligt att ni satsade på risonipaellan! Hoppas att det blev ett kalasbra firande!