Allt vi inte behöver

Jag gick en sväng på stan för några veckor sedan. Utan att vara på jakt efter något slog det mig när jag strosade runt att det finns så mycket i vårt samhälle som vi inte behöver, rent materiellt alltså. Det är inte något nytt direkt, men att gå på stan utan att ha för avsikt att köpa något lämnar utrymme för att iaktta alla andra som hastar runt med armar nedtyngda av kassar.

Jag tror att den här jakten efter det senaste, hetaste och trendigaste är en del i vår jakt på lycka, men jag är personligen av åsikten att det leder till motsatsen. Vi är många i Sverige som har det så bra att vi inte borde behöva så mycket mer. Ändå fortsätter vi att köpa allt det där som vi egentligen inte behöver, samtidigt som så många mår allt sämre psykiskt.

Under december och januari stötte jag på åtskilliga tidningsartiklar om att människor mår så dåligt och får vänta för länge på hjälp. Samtidigt vet jag att det finns ett stort mörkertal – det är många som mår dåligt som inte tar sig för att söka hjälp.

Det är kanske inte så konstigt att det har blivit allt mer populärt med mindfulness och andra strategier för att vara i nuet och känna tacksamhet för det vi har. Jag är inte ensam om att inse att materiellt välstånd inte är lika med lycka. Men många gånger innebär jakten efter något annat en sak till; vi tar inte bort något när vi inför något nytt i vårt liv, vi försöker hinna det nya också! Så den där mindfulnesskursen som i sig säkert skulle vara jättebra kläms in i ett redan överspäckat schema av samma människor som har svårt att sova, har dåligt samvete över missade träningspass och känner sig stressade och nedstämda.

Ibland behöver vi kanske inte gå en kurs till eller klämma in ytterligare en aktivitet, ibland tror jag att vi istället borde stanna upp, precis där vi är. Kanske stirra in i en vägg en stund eller ännu hellre gå en långsam (ja långsam!)  skogspromenad och fokusera på att lyssna på trädsus istället för hjärnbrus.

Jag utgår helt från mig själv här och vet att för mig är det nödvändigt att stanna upp och se vad jag har och gör för att se om jag är på rätt väg. Min gissning är att många fler skulle behöva göra detsamma.

3 thoughts on “Allt vi inte behöver

 1. blomstermams

  Jag håller med. Man måste sluta att ha dåligt samvete över att göra ingenting emellanåt. Och sluta att känna att man måste ha allt det senaste för att vara värd något. Tänk på allt som är gratis, fågelsång, soluppgång, doft av skog och blommor, en blå himmel (eller en grå). Det är bara att ta för sig och njuta av det. Alla har råd med det.

  Svara
  1. Linda Inläggets författare

   Precis så tänker jag också! Mycket av det bästa med att leva är gratis. Tack för din kommentar och kul att du läser min blogg :)!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s