Chokladwhoopie pies med center kokos-fluff

Nektarinwhoopie pie med persikofluff.

Idag tänkte jag passa på att skriva om bakverket i fokus på en av mina nya kurser, nämligen Whoopie pies. För oss som tillbringar en del tid med att kika på mat- och bakningsbloggar på nätet har cupcakes närmast kommit att kännas lite ”omodernt” (vi som bloggar har bakat och ätit cupcakes i minst 3 år!) medan det i åtminstone Göteborg främst har börjat dyka upp cupcakes på caféer det senaste halvåret. Det har också startat upp ett och annat cupcakesföretag som har specialiserat sig på att baka och sälja cupcakes till caféer eller i egna lokaler. Vi som är lite sådär lagom mat- och bakningsnördiga tycker nog att det har dröjt väldigt länge för cupcaksen att komma ut på caféscenen och har sedan ett bra tag tillbaka börjat baka andra bakverk. En nyare trendkaka som är en efterträdaren till cupcakes (om sisådär 2-3 år kanske vi kan köpa dem på caféer… ;)) är whoopie pies.

Till skillnad från cupcakes är dessa kakor lite mindre mastiga (detta är en definitionsfråga – om man gör stora whoopie pies blir de givetvis också väldigt mastiga). De är dessutom lätta att göra och oerhört snabbakade.  Man gör helt enkelt små platta, runda och mjuka kakor, låter dem svalna och lägger sedan samman kakorna två och två med lite frosting, tryffel eller annan fyllning mellan. Slutresultatet blir en kaka som till utseendet påminner om franska macarons men till smaken mer liknar cupcakes. Vill man lyxa till det lite extra kan man doppa kanterna på sina whoopie pies i strössel eller färgat strössel.

Galet blåsvarta blåbärswhoopie pies.

Ursprungligen sägs whoopie pies komma från Amishfolket i USA. Där brukade fruarna i familjen baka små platta kakor av överbliven kaksmet som sedan lades samman två och två med fyllning mellan. Kakorna smögs ner i männens matlådor och när de, efter en förmiddags arbetande på fälten, fick syn på kakorna ska de ha ropat ”Whoopie!” av glädje.

Whoopie pies kan göras med alla möjliga smaker och i olika färger, och i det här inlägget visar jag några olika varianter som vi kommer att baka på mina Whoopie pie-kurser i höst.

Nygräddade chokladkakor utan fyllning.

Som ni säkert har sett i blogginlägget från möhippan nedan fick den blivande bruden baka chokladwhoopie pies med dumlefluff. Nu tänkte jag dela med mig till er bloggläsare av receptet på dessa godbitar. Eftersom Cloetta har kommit med den riktigt goda nyheten Center kokos har jag dock valt att göra fluff av sådant godis istället för av dumle till dessa kakor. Principen för fluff är dock densamma oavsett godissort; godiset smälts i grädde och får kallna helt i kylen innan den spritsas på de kalla kakorna.

Fint strösslade chokladwhoopie pies.

Chokladwhoopie pies med Center kokosfluff
Ca 30 kakor

100 g mjukt smör
1 ½ dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao av god kvalitet
3 msk espressokaffe (eller vatten)
1  ägg
75 g smält choklad
1 dl mjölk, grädde eller yoghurt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Vispa smör och strösocker krämigt. Tillsätt salt, vaniljsocker, bakpulver, mjöl och kakao och rör om ordentligt.

Blanda ner ägg, kaffe, smält choklad och mjölk för hand med en slev eller slickepott. Rör tills du får en slät smet.

Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till små bollar (ju mindre bollar desto mindre kakor och kortare gräddningstid).

Lägg kakdegsbollarna på plåtarna och grädda dem ganska högt upp i ugnen i 12-15 minuter.

Låt kakorna svalna på plåten innan du lägger samman dem två och två med fyllning (se nedan) mellan.
Center kokos-fluff
3 dl grädde
148-150 g Center kokos

Gör så här:
Häll upp grädden i en liten kastrull och lägg i godiset. Låt chokladen smälta helt i grädden på låg värme. Rör om hela tiden.

Låt smeten svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet i ca 2 timmar tills den är helt kall.

Vispa upp godis-gräddblandningen med elvisp tills det blir fluffigt. OBS! Vispa inte för länge – då kan smeten skära sig och går inte att använda.

9 tankar på “Chokladwhoopie pies med center kokos-fluff

  1. Martina

    Vad roligt att se så många olika woppies 🙂 Jag gjorde chokladwoppies för ett tag sen, mina första någonsin och jag blev nöjd. De är roligt att baka woppies, enkelt och man kan göra mycket med dom.

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Det är ju det som är så skoj med just whoopies – man kan göra dem i massor av olika varianter och de är så enkla att sno ihop att det är svårt att misslyckas :)!

      Svara
  2. Kim

    Jag gillar också whoopies! Härligt enkla och härligt underbart goda!
    Undrar just när whoopies är ute och vad som blir inne då? 🙂

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Haha, ja du Kim det är en spännande fråga :)! Det är så märkligt det där med trender för ibland känns det som om de kommer från ingenstans. Kaktrenderna med stora, fluffiga, dekorerade och pastellfärgade bakverk har ju också lite smått gått emot de säsongsenliga, tillsatsfria och hälsosamma trenderna som har varit rådande i matvärlden på sistone med exempelvis långkok på naturliga råvaror och egen korvstoppning. Jag tycker att det ska bli spännande att följa utvecklingen av både mat och kaktrender framöver.

      Svara
  3. matmorsan

    Åh, det här måste jag visa min dotter. Vi kommer garanterat baka de här kakorna i en snar framtid. Får hitta mjölkfria fyllningar, bara. 🙂

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh vad roligt att du gillar dem Veronika!

      Jag tror att röror med soya”cream cheese” blandat med vanilj, kakao, socker och/eller frukt och bär kan bli jättegoda mjölkfria alternativ! Eller kanske havre- eller soyavaniljvisp smaksatt med något, kanske banan och kakao för bananasplitwhoopies 😉 .Testa också gärna med någon sylt eller marmelad som fyllning – det kan bli lite sött men det blir nog väldigt gott. Rabarbersylt (recept finns här på bloggen) kan nog passa bra med, den är inte så söt plus att sylter och marmelader ju är helt mjölkfria. 🙂

      Svara
  4. matmorsan

    Tack för alla tips! Får diskutera med dottern om vad det kan bli för goda varianter. Creamy spread och sour supreme är perfekta för fyllningar och toppingar! 🙂

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack så mycket Alexandra! Nu blev jag jätteglad =)

      Det är som är så roligt med whoopies är att man kan smaksätta dem nästan precis hur man vill. Persika- och nektarinwhoopiesen är faktiskt riktiga höjdare.

      Svara

Lämna en kommentar